Tolmin–Nova Gorica

Tolmin zapustimo na Sotočju rek Soče in Tolminke v poletnih mesecih prizorišču številnih festivalov in pot nadaljujemo po kolesarski poti ob jezeru do Mosta na Soči.

Gorica-Čedad

Po obisku obeh Goric prečkamo Sočo in najprej na italijanskem ozemlju kolesarimo po južnem obrobju Brd, Collio pa je le drugo ime za gričevje z naselji, ki se pnejo po vzpetinah in ga končno ne deli več državna meja.

Čedad-Tolmin

Po glavni od Nadiških dolin, ki povezuje Čedad s Soško dolino, sledimo reki Nadiži in dominantnemu Matajurju, simboloma Beneške Slovenije, na naši desni pa se razkazuje svetišče Stara Gora.

Kolovrat

Navkljub napornejšemu cestnemu vzponu na greben Kolovrata nad Sočo je tura primerna za širši krog kolesarjev z nekaj močmi v nogah.

Dobrovo-Stara Gora

Iz središča Goriških brd se odpravimo v Kožbanski kot proti severu in se po grebenu dvigamo proti Koradi, vendar se pod vrhom spustimo v dolino reke Idrije.

Breginjski kot

Ob vznožju Stola se prav počasi dvigamo skozi številne vasi do Breginja, ki je veljal za biser beneškoslovenske arhitekture, danes pa si zaradi potresa leta 1976 lahko ogledamo samo še manjše ohranjeno staro vaško jedro.

Bovec

Spoznavna tura po Bovški kotlini je primerna za vsakogar, resda s kakim kratkim vzponom in izpostavljenim mestom – te dele lahko opravite tudi s kolesom v roki.

Kobarid smer Nadiža

Od njenih korit ji sledimo do naravnega kopališča pri Robiču, pravega raja za kopalce, saj ima reka po ljudskem izročilu tudi zdravilno moč – še posebej po kakšnem napornejšem kolesarskem izletu.

Šentviška planota

Planota je z razpredeno mrežo mirnih makadamskih in asfaltnih poti, kjer nas spremljajo skrbno obdelani travniki ter značilne kraške oblike, zagotovo primerna tudi za manj izkušene kolesarje.

Banjšice

Poleg predlagane ture po Šentviški planoti poteka še ena krožna pot po predalpski planoti nad Sočo, malce bolj južno ujeta med Soško in Čepovansko dolino.

Čedad smer Corno

Vinska kolesarska pot nas popelje v nižinske predele okrog gradu in vinske kleti Rocca Bernarda, ki skupaj z opatijo v Rosazzu kraljujeta na vinogradniškem gričevju južno od Čedada.

Čedad smer Dolenje

Pri kolesarjenju po vinskih cestah okrog Prepotta, kjer gojijo avtohtone vinske trte, kot sta Friulano in Refosco dal Peduncolo rosso, lahko s pogledom sledimo terasasto obdelanim gričem z vinogradi

Stol

Že na vzponu smo deležni lepih razgledov na Bovško kotlino in pogorje Kanina, prihod na greben Stola mimo planine Božca pa je nepozabna izkušnja.

Vojsko smer Hudournik

Po neprometnih cestah se podamo v Idrijsko hribovje, natančneje na odmaknjeno Vojskarsko planoto in v dolino Trebuščice.

Rezija smer Pusti Gozd

Med turo ne boste srečali veliko ljudi, razen morda občasno pri koči na Sagati.

Planina Razor

Klasika med gorsko kolesarskimi turami, ki tudi najbolj zahtevnim postreže praktično z vsem.

Baška grapa smer Možic

Med prav uživaško vožnjo po mulatjerah navkreber lahko opazujemo številne raztresene ostanke stare meje, ki so dovolj dober razlog za počitek.

Matajur

Zahtevna, a nepozabna povezava Kobarida s Čedadom preko vrha Matajurja, simbola Beneške Slovenije, že nekaj časa privablja tudi najbolj zahtevne gorske kolesarje

Čepovanski dol - Trnovski gozd

Lokve so najvišje ležeča vas na planoti, kjer se med vrtenjem pedal prepletata topli zrak z juga in svežina predalpskega sveta.

Gorenji Tarbij

Na poti nas torej na ogled vabijo številni sakralni objekti, ob srečanju z domačini pa bomo očarani nad posebno melodijo njihovega slovenskega dialekta.

Kras smer Trstelj

Za ljubitelje zgodovine je nadvse privlačno raziskovanje nekdanjega bojišča iz prve svetovne vojne, medtem ko bodo v kraških vaseh na svoj račun prišli vsi, ki jih očarajo elementi značilne kamnite arhitekture in okusi prelepe vinorodne pokrajine.

Vipavska dolina smer sv. Martin

To je pot ob vinskih hramih, kjer lahko poskusimo odlično, doma pridelano vino, na turističnih kmetijah pa okusimo tipične vipavske jedi.