Moderator: Andrej Dekleva

Bike Alpe Adria Andrej Dekleva

je gorski kolesar, pisec, založnik in urednik spletne strani mtb.si, prireditelj ter napovedovalec. Na slovenski gorsko kolesarski sceni mu že četrt stoletja težko kaj uide. Poleg tega pa je kot pisec in promotor dejaven v še nekaj športih na prostem, a gorsko kolesarstvo ostaja osrednji motiv njegovega dela.

Predavatalj: Miro Kristan

 

Bike Alpe Adria Miro Kristan

je po večletnem uredniškem delu na lokalni radijski postaji izziv našel v skrbi za trajnostno rabo naravnih virov kot odlični priložnosti za skupni imenovalec regionalnega razvoja. Kot vodja Oddelka za okolje, prostor in razvoj podeželja na Posoškem razvojnem centru se pretežno ukvarja z izzivi trajnostne gradnje, celostnim upravljanjem porečij in spodbujanjem zelenih oblik mobilnosti, med drugim kolesarjenja. Pri tem pa se nehote zastavi vprašanje: kolesarjenje kot prevozno sredstvo in/ali turistični produkt? S sinergijo obojega v praksi in projektih povezuje uporabnikom in okolju prijazno obliko prevoznega sredstva, ki se v zadnjih letih intenzivno razvija v regiji. Slednja si je za svoje poslanstvo izbrala nizkoogljičnost, ki jo mora do(živeti) vsak posameznik.

Predavateljica: Vesna Kozar

 

Bike Alpe Adria Vesna Kozar

se pri svojem delu na Posoškem razvojnem centru v glavnem posveča razvoju podjetništva. V sklopu tega skrbi za informiranje potencialnih oziroma obstoječih podjetnikov o finančnih mehanizmih in možnostih pridobivanja nepovratnih sredstev ter ugodnih kreditov. Njeno delo se veže tudi na vodenje finančnih načrtov pri različnih projektih. Zadnja štiri leta vodi dva čezmejna projekta v okviru programa Slovenija-Italija. Prvi posega na področje konkurenčnosti majhnih in srednjih podjetij – Inovativno in kooperativno podjetništvo (iCON), drugi pa se veže na čezmejne intermodalne kolesarske povezave (Inter Bike). Oba prispevata k razvoju in prepoznavnosti nastajajoče kolesarske destinacije od Alp do Jadrana.

Predavatelj: Peter Dakskobler

 

Bike Alpe Adria Peter Dakskobler

je v festivalu Soča Outdoor je združil leta izkušenj v turizmu in organizaciji dogodkov, v sklopu lokalne turistične organizacije pa je razvil festivalno produktno znamko Soča Festivalley. V organizaciji je bil odgovoren za evropski projekt BiMobis, katerega rezultat je bila čezmejna krožna kolesarska pot, hkrati pa so bili položeni temelji za kolesarko destinacijo Alpe–Jadran. Kot vodja turno kolesarskega odseka si prizadeva za izboljšanje lokalnih pogojev, v okviru Slovenskega gorsko kolesarskega konzorcija pa za legalizacijo te športne dejavnosti. Na tujem sodeluje s pomembnimi nemškimi razvijalci kolesarskega turizma, s katerimi so pred kratkim oblikovali in ponudili produkt Trans Slovenija. Kot samostojni podjetnik poleg turizma pod lastno blagovno znamko Marsky združuje še psihologijo in šport.

Predavatelj: Jan Klavora

 

Bike Alpe Adria Jan Klavora

je kot vodič raftinga in kajaka že pri 15-ih delal v eni izmed posoških športnih agencij. Leta 2003 je postal solastnik športne agencije Maya. Šest let kasneje se je zaposlil pri agenciji Go.Mice v Ljubljani, kjer je opravljal delo pomočnika urednika revije Kongres in organiziral turistične borze. Pred tremi leti je stopil na pot samostojnega podjetnika in med drugim kot zunanji sodelavec na evropskem projektu iCON pomagal pri vzpostavitvi združenja Bike Alpe Adria. V sklopu tega si v mrežo ponudnikov vključeni člani prizadevajo, da območje od Alp do Jadrana postane ena privlačnejših kolesarsko-turističnih destinacij. Pred dvema letoma je skupaj s kolegi prvič organiziral Soča Outdoor Festival, ki danes sodi med največje slovenske športne dogodke. Leto kasneje je postal koordinator Trans Slovenia daljinske kolesarske poti. Je tudi ustanovni član Tovarne trajnostnega turizma – GoodPlace, ki v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo razvija trajnostni turizem v Sloveniji.

Predavatelj: Peter Zajc

 

Bike Alpe Adria Peter Zajc

je gorski kolesar, geograf, vodja projektov in raziskovalec, zaposlen pri Regionalni razvojni agenciji za Koroško. Med drugim opravlja delo koordinatorja Slovenskega gorsko kolesarskega konzorcija Odprimopoti.si. Zadnjih nekaj let je sodeloval v številnih kolesarskih in gorsko kolesarskih razvojnih projektih na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Trenutno piše magistrsko delo na temo urejanja gorskega kolesarstva v naravnem okolju na primeru raziskave na Pohorju.

Predavatelj: Steve Taylor

 

Bike Alpe Adria Steve Taylor

je v preteklosti deloval v sektorju za trajnostne oblike transporta, danes pa je zaposlen na Univerzitetnem centru za raziskovanje rekreacije in turizma na zahodni obali Škotske. Po zaposlitvi v javnem in zasebnem sektorju je zapustil Veliko Britanijo, da bi na Novi Zelandiji nadaljeval doktorski študij. V želji po razumevanju razpona psiholoških, socioloških in fizioloških dejavnikov, kot tudi značilnosti prizorišč in virov informacij, ki vplivajo na sodelovanje v gorskem kolesarstvu, je na Novi Zelandiji in v Veliki Britaniji opravil številne intervjuje z gorskimi kolesarji. Trenutno se ukvarja s svetovanjem in uporabnim raziskovanjem. Center, kjer je zaposlen, je bil nedavno vključen v razne projekte izmenjave znanja s ponudniki avanturističnega turizma. Z obširnimi izkušnjami na področju razvoja projektov, financiranih s strani EU, je bil dr. Taylor nedavno vodja projektov za avanturistične projekte v programih INTERREG in NORA.


Predavatelj: Darco Cazin

 

Bike Alpe ADria Darco Cazin

je lastnik podjetja Allegra Tourismus, ki že več kot desetletje razvija gorsko kolesarstvo. Trenutno sodeluje z najprestižnejšimi letovišči v švicarskih Alpah, kot so St. Moritz, Davos in Andermatt. Da bi svojo preverjeno metodo naredil dostopno čim večjemu številu kolesarjev, zagovornikov tovrstnega športa in destinacij, je razvil novo mobilno aplikacijo MTB AGENT.

Predavatelj: Pavel Hornik

 

Bike Alpe Adria Pavel Hornik

se je z gorskim kolesarstvom začel ukvarjati po selitvi v Rychlebské gore. Za gorsko kolesarstvo je leta 2007 obnovil in preuredil stare lovske poti. Leto kasneje mu je Davis Daffydd med obiskom Walesa pokazal in pojasnil, kako delujejo obstoječi trail centri v Veliki Britaniji. Po vrnitvi je zagnal projekt vzpostavljanja trail centra Rychlebské Stezky. Ta je sprva ob pomoči prostovoljcev deloval kot neprofitna organizacija, kasneje pa s podporo centra za zaposlovanje z zaposlovanjem brezposelnih. Že naslednjo jesen so odprli prvo, 18 km dolgo, krožno trail progo. Odkar pa je 2010 za dve leti in pol sprejel županski mandat, se na tem območju vsako leto odpre nova proga. Lani so na ta račun Rychlebské Stezky prejele tudi nagrado Mednarodne zveze za gorsko kolesarjenje (IMBA). Vsako leto namreč njihove proge obišče več kot 30.000 obiskovalcev. Danes center obsega 75 kilometrov prog, od katerih je 40 kilometrov enoslednic (»singletrack«) različnih tipov in zahtevnosti.

Predavatelj: Štrucl Dušan - Dixi,

 

Dixi Bike Alpe Adria

lastnik MountainBike Nomad, Slovenija V 90. letih prejšnjega stoletja si je kupil prvo gorsko kolo in začel raziskovati zapuščene poti v gorati okolici. Leta 1995 je pustil službo in ustanovil svoje družinsko podjetje. Najel je opuščen hotelski objekt v Črni na Koroškem in v njem razvil prvi hotel, specializiran za gorske kolesarje v Sloveniji. Razvil je program Mountain Bike Park, v okviru katerega je zasnoval sistem gorskokolesarskih poti Sledi divjine. Ker v tem času v Sloveniji pri turističnih agencijah ni bilo zanimanja za gorsko kolesarjenje, je registriral lastno agencijo in pod imenom Mountain Bike Nomad začel tržiti kolesarska potovanja po Sloveniji. V iskanju novih priložnosti je odkolesaril v opuščeni rudnik Mežica in zasnoval projekt Kolesarjenje skozi podzemlje Pece, ki postane ena najprepoznavnejših kolesarskih poti v tem delu sveta. Pred sedmimi leti se je z družino odločil za radikalno spremembo. Zaprli so hotel v Črni in kupili turistično kmetijo Koroš na Jamnici. Preuredili so jo v kolesarski Ekohotel Koroš, v okolici pa uredili Single Trail Park Jamnica.

Predavateljica: dr. Maja Konečnik Ruzzier

 

Bike Alpe ADria Maja Konečnik Ruzzier

je izredna profesorica trženja na ljubljanski ekonomski fakulteti in avtorica oziroma soavtorica več kot 40 člankov s področja blagovnih znamk, trženja, turizma in destinacij, ki so bili objavljeni v uglednih mednarodnih revijah. Kakovost njenih objav se odraža v visoki mednarodni odmevnosti, vidni v mnogoštevilnih citatih (prek 970 citatov po Google Scholarju v januarju 2015). Še posebej velja izpostaviti odmevnost njenega članka, objavljenega v vodilni svetovni reviji na področju destinacijskega brandinga (Annals of Tourism Research; IF (2011) = 3.259), ki je najpogosteje citiran članek v obdobju  od 2007 do 2012. Je članica uredniških odborov v določenih revijah ter recenzentka v več kot 20 znanstvenih revijah. Sodelovala je tudi pri razvoju trženjskih strategij in strategij blagovnih znamk za številna podjetja ter organizacije, med drugim aktualne znamke »I feel Slovenia«.

Predavatelj: Andrej Žigon

 

Bike Alpe Adria Andrej Žigon

se zadnjih 16 let se ukvarja z akcijskimi športi in gorskim kolesarstvom – sprva v vlogi športnika, kasneje pa v vlogi specialista za marketing in svetovalca za infrastrukturo v adrenalinskih športih ter gorskem kolesarstvu. Deloval je na mestu direktorja trženja vodilnega evropskega podjetja za razvoj snežnih parkov Schneesternu in pridobil izkušnje na področju gorsko kolesarskega turizma v Kanadi. Bil je zaposlen tudi kot direktor trženja podjetja TMG-BMC Ltd., ki je odgovorno za mišično diagnostiko in optimizacijo treningov v elitnih športnih institucijah kot so FC Barcelona, Manchester United FC itd. Je soustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Alliance Action Sports Experts, kjer deluje na področju razvoja gorsko kolesarskega turizma. Bil je tudi gostujoči govorec na konferencah v organizaciji Svetovne turistične organizacije (UNWTO), Mednarodne zveze za gorsko kolesarjenje, Ride kongresa itd.

Predavatelj: Tine Mahkovec

 

Bike Alpe Adria Tine Mahkovec

Začetki njegove kolesarske kariere so bili podobni tisočim drugim kolesarjem – kolo je odkril že v mladosti, nato pa je na pobudo prijateljev kmalu začel tekmovati v spustu z gorskimi kolesi (DH). Od tu se njegova kolesarska pot nadaljuje precej neznačilno. Sprva je pokazal željo po organizaciji prireditev in s klubom Rajd uspešno izvedel več deset dirk v različnih krajih Slovenije ter izvedel marsikateri netekmovalni projekt. Kasneje je preskočil v vodilni položaj ekipe, sprva domače, a ta je hitro zrasla v mednarodno moštvo s tekmovalci iz več evropskih držav. Pri glavnemu moštvenem partnerju Uniorju iz Zreč, je odprl novo poglavje v svoji karieri in postal uspešen vodja globalnega programa kolesarskega orodja. Od takrat dalje združuje vlogo produktnega vodje kolesarskega programa ročnega orodja, direktorja ekipe Unior Tools Team ter predsednika društva Rajd.

Predavatelj: Iztok Kvas

Bike Alpe Adria Iztok Kvas

zadnjih 19 let deluje kot organizator dogodkov. Ukvarja se večinoma s prireditvami adrenalinskih športov, kot so gorsko kolesarstvo, deskanje na snegu, rolkanje, imel pa je tudi eno glavnih vlog pri klasičnih športnih dogodkih, kot je na primer Zlata Lisica – FIS Svetovni pokal, Maribor. Bil je direktor dirk Svetovnega pokala UCI Mountainbike v Mariboru – na Pohorju (2002–2010) in FIS Svetovnega pokala v deskanju na snegu (2013–2015). Leta 2010 je postal upravitelj Kolesarskega parka Pohorje, kjer je organiziral različne kolesarske dogodke, ki predstavljajo velik delež ponudbe za uporabnike, vključno z IXS Evropskim pokalom v »downhill« spustu. V skladu s svojimi bogatimi izkušnjami, ki jih je pridobil v zadnjem desetletju, deli mnenje, da gorsko kolesarsko prizorišče brez vsakršnih dogodkov ne more biti konkurenčno na trgu v prihodnosti.