Navkljub napornejšemu cestnemu vzponu na greben Kolovrata nad Sočo je tura primerna za širši krog kolesarjev z nekaj močmi v nogah.
Trajanje4,5 - 5,5 hDolžina48 kmZahtevnost
12345
LokacijaKobaridPrenesigpxpdfVišina izhodišča235 mNajvišja točka1147 mVišinska razlika1360 mPodlaga
asfalt
makadam
Navkljub napornejšemu cestnemu vzponu na greben Kolovrata nad Sočo je tura primerna za širši krog kolesarjev z nekaj močmi v nogah.

Navkljub napornejšemu cestnemu vzponu na greben Kolovrata nad Sočo je tura primerna za širši krog kolesarjev z nekaj močmi v nogah. Z vrha grebena nas namreč čaka dolg in počasen spust v Goriška brda oziroma kar fizični in kulturni prehod iz alpske doline v vinorodni okoliš. Slemenska cesta kolesarju po začetnem vzponu ne predstavlja nobenega napora več, hkrati pa tudi orientacijsko tura ni zahtevna, zato lahko mirno uživamo v razgledih na Julijske Alpe v ozadju in morje pred nami.
 

Iz Kobarida do vznožja vzpona izberemo zgodovinsko pot Idrsko. Tam nas pričaka strma cesta do vasi Livek in drugi del vzpona mimo Livških Raven, ki je že malce bolj prijazen, vendar priložnosti za počitek praktično ni. Je pa zato kot naročen nujen postanek v muzeju na prostem, ko se grebenska cesta že prevesi v spust. Ostanki italijanskih vojaških položajev, skupaj z razgledi in botanično pestrostjo, nas sicer zadržujejo, a že nas nekaj magičnega vleče naprej proti jugu. Do Brd nas sicer loči še dostojna razdalja, vendar z njo opravimo v blagem spustu z ravninskimi deli, z izjemo krajšega odseka pod Korado. V deželi kostanja, kjer nas na levi strani spremlja reka Soča, na desni strani pa mejna reka Idrija, nad vasjo Lig kraljuje romarsko svetišče Marijino Celje z razgledom na preostali dve na poti treh svetišč, ki je več kot primeren kraj za morebitni zadnji postanek pred Brdi. Pogled nanje na jugu nam sicer še zapira vrh Korade, ko pa jo zapustimo, dobesedno pademo med sončne briške terase in se ustavimo v idilični vasici Šmartno.

Grafikon višinske poti