Lokve so najvišje ležeča vas na planoti, kjer se med vrtenjem pedal prepletata topli zrak z juga in svežina predalpskega sveta.
Trajanje3,5 - 4,5 hDolžina40 kmZahtevnost
12345
LokacijaMost na SočiPrenesigpxpdfVišina izhodišča179 mNajvišja točka968 mVišinska razlika870 mPodlaga
asfalt
makadam
 Lokve so najvišje ležeča vas na planoti, kjer se med vrtenjem pedal prepletata topli zrak z juga in svežina predalpskega sveta.

Alternativa dolinski povezavi ob Soči vredna razmisleka je gotovo kolesarjenje skozi suho dolino. V bližini železniške postaje Most na Soči se odcepimo v lepo speljan vzpon nad reko Idrijco in skozi Vrata vstopimo v dolino Čepovana. Pred naseljem z odcepom za Trebušo se cesta prevesi v blag spust, ki se nadaljuje vse do Grgarja in je primeren za cestne kolesarje, ki želijo do Nove Gorice. Naš spust pa ne traja dolgo, saj v Čepovanu zavijemo v strm, makadamski vzpon na Trnovsko planoto v vas Lokve, kjer si lahko privoščimo daljši počitek za kosilo. Predvsem so zanimive različne tipične domače jedi pripravljene na osnovi zelišč. Lokve so najvišje ležeča vas na planoti, kjer se med vrtenjem pedal prepletata topli zrak z juga in svežina predalpskega sveta.

Na tem mestu se lahko odločimo za daljšo varianto do Trnovega, po kolesarski poti čez Malo Lazno, botanični vrt sredi smrekovih gozdov in mimo razgledne točke na Krnici nad Vipavsko dolino. Omeniti velja še povezavo na Vojsko, na kateri je znamenita Velika ledena jama, pot po zanimivem višinskem krasu pa nas pelje tudi mimo Smrekove drage. Preden se začnemo spuščati proti Novi Gorici, nas v našem primeru čaka še prijetna vožnja po gozdnih cestah skozi Trnovski gozd skozi zaselke Voglarji, Podgozd in Sedovec. Zato takoj za naseljem Lokve izberemo gozdno cesto desno od glavne za Trnovo. Na glavno cesto se le za hip priključimo pred naseljem Ravnica, kjer je bilo zaledje v prvi svetovni vojni. Pod Ravnico nas čaka še spust po številnih serpentinah v predmestje Nove Gorice.

Grafikon višinske poti