„I feel sLOVEnia“: Po večletnem obiskovanju te dežele lahko rečem, da je to eden izmed redkih marketinških sloganov, ki resnično drži. Zakaj? Ker na tako ozkem/majhnem območju nobena druga država ne nudi tako raznolike pokrajine. V povezavi z gostoljubnostjo prebivalcev nudi to območje idealne pogoje za čudovite kolesarske počitnice. Na kolesu je mogoče vsak dan izkusiti drugačno pokrajino. Izlet lahko začnete v osrčju Julijskih Alp, končate pa ga lahko ob Jadranskem morju, ob čemer nikakor ne pozabite poskusiti lokalnih specialitet, ki jih nudijo številne gostilne.

V zemljevidu Smaragdne kolesarske poti je predstavljeno eno izmed najlepših območij Slovenije. Severni in vzhodni del zajemata alpsko področje s strmimi gorami, globokimi dolinami in čudovitimi smaragdnimi rekami, zahodni del pa zajema gore in gorske grebene, kot sta Matajur ali Kolovrat, z izjemnimi panoramskimi razgledi in zahodnimi pobočji, ki se počasi spuščajo v nižave doline Nadiže. Južni del območja omogoča kolesarske ture na različne planote s sijajnimi razgledi na Alpe in celo Jadransko morje, lahko pa si privoščite zgolj lagodno kolesarjenje med vinogradi Goriških brd.

Kot logična posledica odprtih meja prehajajo določene kolesarske ture tudi na območje Italije, kar kolesarjem omogoča, da lahko v istem dnevu preizkusijo in med seboj primerjajo slovensko in italijansko kavo, obiščejo čudovita zgodovinska mesta, kot je Čedad, in uživajo v „pravem“ italijanskem sladoledu.

Zaradi svoje raznolikosti in podnebja (mešanica alpskega in sredozemskega podnebja omogočata daljšo kolesarsko sezono) nudi to območje priložnosti za vse vrste kolesarjenja: z gorskim kolesom lahko uživate na cestah in poteh 1. svetovne vojne, ki vas privedejo do najbolj odročnih krajev, s cestnim kolesom lahko uživate na manjših, skorajda neprometnih asfaltnih cestah, s treking kolesom pa lahko uživate na makadamskih cestah, ki vodijo v gore oziroma se vijejo po različnih izjemnih dolinah.

To območje je postalo evropska »vroča točka« zlasti zaradi pogojev za gorsko kolesarstvo. Zaradi izjemne pokrajine, na določenih mestih nedotaknjene narave, blagega podnebja in številnih cest in poti smo se odločili pripraviti vodič s 30 kolesarskimi turami po dolini Soče in ustanoviti agencijo za vodene gorsko kolesarske ture v Sloveniji. Zakaj? Ker smo to »napako« obiska doline/območja Soče sami že storili in izkusili tisti poseben občutek, ki vas prevzame v teh krajih. Pazite se. Obljubljam vam, da se boste po obisku tega območja vanj zagotovo vrnili.

 

Peter Immich