Od njenih korit ji sledimo do naravnega kopališča pri Robiču, pravega raja za kopalce, saj ima reka po ljudskem izročilu tudi zdravilno moč – še posebej po kakšnem napornejšem kolesarskem izletu.
Trajanje0 - 1,5 hDolžina16 kmZahtevnost
12345
LokacijaKobaridPrenesigpxpdfVišina izhodišča235 mNajvišja točka228 mVišinska razlika50 mPodlaga
asfalt
makadam
Od njenih korit ji sledimo do naravnega kopališča pri Robiču, pravega raja za kopalce, saj ima reka po ljudskem izročilu tudi zdravilno moč – še posebej po kakšnem napornejšem kolesarskem izletu.

Tura nas v večji meri vodi čez Kobariško Blato, močvirnat svet, ki je bil izsušen, na katerem so nekoč obratovali mlini, čezenj pa je tekla železniška povezava Kobarida s Čedadom. Danes na tem območju z bogato rastlinsko in živalsko pestrostjo poteka učna in kolesarska pot, deležni pa smo čudovitih razgledov na dolg greben Stola in mogočno ostenje Krna. Kolovozne poti so idealne za kolesarje, ki se odpravljajo v Breginjski kot in dalje v Benečijo ali pa samo do reke Nadiže. Reka hudourniškega značaja z izvirom pod Stolom, ki se ob vznožju Matajurja odloči zaviti proti Čedadu, je ena najtoplejših alpskih rek. Od njenih korit ji sledimo do naravnega kopališča pri Robiču, pravega raja za kopalce, saj ima reka po ljudskem izročilu tudi zdravilno moč – še posebej po kakšnem napornejšem kolesarskem izletu.
 

V naselju Kobarid najprej zavijemo na lokalno cesto za vas Svino, do katere vodi edini krajši in blag vzpon, v vasi pa zavijemo desno in se spustimo do naslednje vasi, stisnjene pod Matajur. Skozi vas Sužid se držimo leve strani, da ponovno zapeljemo na kolovozno pot, ki nas vodi proti vasi Robič. Pred vasjo zavijemo desno na cesto za Breginj, vendar jo takoj zapustimo in se peljemo levo skozi vas Kred. Na tem mestu se lahko odločimo tudi za bolj zahtevno krožno kolesarsko pot skozi Breginj in nazaj ob reki Nadiži. Za vasjo Kred se držimo desne strani, da pridemo do slikovitih korit, do kopališča v vasi Robič pa se vozimo mimo številnih tolmunov. Do kolesarske poti, po kateri smo že kolesarili, moramo le za kratek čas zapeljati na glavno cesto, med vasjo Sužid in Svino pa se vračamo po poti, ki nas vodi po sredi Kobariškega Blata in ne desno skozi vas Svino.

Grafikon višinske poti