Vinska kolesarska pot nas popelje v nižinske predele okrog gradu in vinske kleti Rocca Bernarda, ki skupaj z opatijo v Rosazzu kraljujeta na vinogradniškem gričevju južno od Čedada.
Trajanje1,5 - 2 hDolžina22 kmZahtevnost
12345
LokacijaCividale (Čedad)PrenesigpxpdfVišina izhodišča89 mNajvišja točka170 mVišinska razlika110 mPodlaga
asfalt
makadam
Vinska kolesarska pot nas popelje v nižinske predele okrog gradu in vinske kleti Rocca Bernarda, ki skupaj z opatijo v Rosazzu kraljujeta na vinogradniškem gričevju južno od Čedada.

Vinska kolesarska pot nas popelje v nižinske predele okrog gradu in vinske kleti Rocca Bernarda, ki skupaj z opatijo v Rosazzu kraljujeta na vinogradniškem gričevju južno od Čedada. V smeri proti Trstu kolesarimo najprej skozi naselje Rualis, na južnem koncu naselja Gagliano pa zavijemo desno čez polja proti Firmanu. Opazujemo lahko značilno podeželje z žitnimi polji in ravninskimi vinogradi, ter kolesarimo tik ob reki Nadiži na levem bregu. Skozi zaselek Casali Potocco se približamo naselju Ipplis, naprej proti Azzanu pa se držimo polj na levi, dokler ne dosežemo zadnjih hiš Oleisa, ki je dobilo ime zaradi oljčnih nasadov. Na tem mestu zavijemo proti vzhodu in se dvignemo proti opatiji Rosazzo. Kraj je poseben tudi zaradi razgledov na vinorodni okoliš vzhodnih Furlanskih in Goriških brd. Turistično-kolesarska pot Rosazzo se nadaljuje navzdol po prekrasnih gričih Rosazza, ki jim videz določajo nasadi trt in sadnih dreves do naselja Noax pri Cornu di Rosazzo. Od tukaj poteka pot po glavni cesti ob nasadih trt, sadnih dreves, oljk in žit proti Spessi. Le malo stran je mogoče videti grad Rocca Bernarda, ki je bil na začetku podložen Oglejskemu patriarhu, pozneje podarjen Čedadu, sedaj pa je v lasti Malteškega viteškega redu, kjer pridelujejo priznano vino Pikolit. Če iz Noaxa sledimo že omenjeni turistično-kolesarski poti Rosazzo in smo se pripravljeni še enkrat povzpeti na vrh gričevja, jo lahko obiščemo tudi s kolesom. Po naselju Spessa se skozi Gagliano vračamo na izhodišče.

Grafikon višinske poti