Osteria Alla Speranza

Gigino Di Biasio

E:
T: +39 0433 53057

"Alla Speranza" je ena najbolj avtohtonih gostiln v Reziji, vodita pa jo brat in sestra, Gigino in Dorina Di Biasio doma iz Bile/San Giorgio. Gostilna se nahaja v stari domaciji prov v sredini Bile na poti blizo cerkve svetega Jurija.
V tej gostilni se lahko jedo tipične rezijanske jedi ali jedi pripravljene iz domačih proizvodov kot okusno česnovo juho. V Reziji največja posebnost je rezijanski česen ki so ga kot veliko redkost pred izumrtjem rešili rezijanski kmetovalci v sodelovanju z gibanjem "Slow Food". S tem rezijanski česen ponosno nosi oznako Presidia, kar pomeni, da ta česen raste najbolje v tej dolini. Druga posebna jed ki ponuja gostilna to so Ćalčüne. Gre za vrsto njokov, napolnjeni z zelišči, skuto in rozinami.

Razpoložljiva mesta: 100 v dveh jedilnicah.

Urniki: odprto celo leto od torka do nedelje.

Sale e Pepe

Teresa Covaceuszach

E:
T: +39 0432 724118

Leta 1987 sta Teresa Covaceuszach in Franco Simoncig odprla restavracijo Sale e Pepe v Srednjem, ki se nahaja v Nadiških dolinah, 15 minut vožnje od Čedada. Z naravo obdana restavracija se nahaja na 400 metrih nadmorske višine, na obronkih vasi, kjer se razprostirajo najlepši travniki Furlanije.
Če želite natančno izvedeti, kaj pomeni lokalna kulinarična ponudba, stopite do restavracije Sale e Pepe. Lastnika sta tradicionalne lokalne recepte predelala, vendar sta ohranila značilnosti in preprostost kmečke kuhinje. »Za tovrstno ponudbo potrebujemo edinstvene sestavine, s katerimi razpolagamo tukaj pri nas. Mojo kuhinjo uravnava naravni čas naših vrtov, ki ležijo v neposredni bližini.«
Za izbor, predlaganje in streženje vin v najprimernejših kozarcih je pristojen Franco. Vinska klet se ponaša s številnimi furlanskimi vini in namenja posebno pozornost avtohtonim sortam.
Srednje se nahaja v objemu urejenih gozdov in travnikov, ki jih vedno prekriva cvetje. Vhod restavracije s kotičkom za domačo prodajo izdelkov je čudovit, nato se vstopa v kot oz. sobo z ognjiščem, ki je pozimi vedno prižgano. Restavracijo sestavljajo še zelena in modra jedilnica ter manjša poletna terasa.

Kulinarična ponudba:
tradicionalne jedi Nadiških dolin, nekoliko predelane.

Razpoložljiva mesta:
40 v treh jedilnicah

Urnik:
poleti: odprto ob ponedeljkih, četrtkih in petkih zvečer; v soboto in nedeljo za kosila in večerje.
pozimi: odprto v petek zvečer ter v soboto in nedeljo za kosila in večerje.