Že na vzponu smo deležni lepih razgledov na Bovško kotlino in pogorje Kanina, prihod na greben Stola mimo planine Božca pa je nepozabna izkušnja.
Trajanje4 - 6 hDolžina45 kmZahtevnost
12345
LokacijaKobaridPrenesigpxpdfVišina izhodišča235 mNajvišja točka1390 mVišinska razlika1450 mPodlaga
asfalt
makadam
pot
 Že na vzponu smo deležni lepih razgledov na Bovško kotlino in pogorje Kanina, prihod na greben Stola mimo planine Božca pa je nepozabna izkušnja.

Vožnja po grebenu Stola je eno najlepših kolesarskih doživetij v dolini, za vzpon in spust pa se ponuja veliko različnih možnosti. Iz Kobarida do Žage za vzpon po severni strani pridemo najhitreje po glavni cesti, lahko pa se ji ognemo z uporabo povezave na levem bregu Soče. V Žagi zavijemo na neprometno cesto nad sotesko Učje do nekdanjega mejnega prehoda, kjer zavijemo levo na gozdno cesto, ki je z enakomernim naklonom in senco kolesarju kar prijazna. Že na vzponu smo deležni lepih razgledov na Bovško kotlino in pogorje Kanina, prihod na greben Stola mimo planine Božca pa je nepozabna izkušnja. Kolesarji si ta prostor delimo s številnimi padalci, ki za vzpon uporabljajo isto cesto. Na tem mestu, kjer zavijemo levo proti Kobaridu, se priključi cesta, ki bi nas na vrh pripeljala po zelo razglednem, toda poleti soncu preveč izpostavljenemu južnemu pobočju. Ležerna vožnja po dolgem in izrazitem travnatem grebenu s pogledom na sosednji Matajur in globoko spodaj Nadižo traja do križišča poti pred Starijskim vrhom. Z zahtevnejšo vožnjo nadaljujemo naprej po grebenu in se gozdni cesti za Trnovo priključimo pozneje, ko mimo Huma pred Predelom in Babo zavijemo levo na makadamsko cesto. Sledi nezahteven spust do odcepa za pešpot nad Trnovim, ko moramo po desnem betonskem ovinku zapustiti cesto v levo, nato pa takoj zaviti desno na jaso. Na atraktivnem spustu direktno v vas Trnovo se ves čas držimo desne strani. Za povratek nazaj v Kobarid lahko izberemo staro Napoleonovo pot, na katero z glavne ceste zavijemo na ovinku nad tolmunom Otona.

Grafikon višinske poti