Po neprometnih cestah se podamo v Idrijsko hribovje, natančneje na odmaknjeno Vojskarsko planoto in v dolino Trebuščice.
Trajanje3,5 - 4,5 hDolžina43 kmZahtevnost
12345
LokacijaDolenja TrebušaPrenesigpxpdfVišina izhodišča189 mNajvišja točka1148 mVišinska razlika1100 mPodlaga
asfalt
makadam
Po neprometnih cestah se podamo v Idrijsko hribovje, natančneje na odmaknjeno Vojskarsko planoto in v dolino Trebuščice.

Po neprometnih cestah se podamo v Idrijsko hribovje, natančneje na odmaknjeno Vojskarsko planoto in v dolino Trebuščice. Samo hrib Prvejk preprečuje, da bi lahko iz tolminske smeri po KUP prikolesarili vse do izhodiščne točke v Dolenji Trebuši. Našo krožno pot začnemo po dolini potoka Hotenja proti Idriji, vse do prevala na Oblakovem vrhu pa nas čaka zelo umirjen vzpon. Malce bolj zahteven postane od odcepa desno navzgor proti vrhu Hudournika. Na levem odcepu je potrebno z gozdne ceste, ki se začne spuščati proti kmetiji Gačnik, že na vrhu zaviti levo na pešpot in se povzpeti čez senožeti do najlepšega razgledišča planote. Od odcepa za Hudournik do Vojščice vodi makadamski spust, ki se kmalu spremeni v asfaltno cesto do centra Vojskega, najvišje ležeče vasi na Primorskem. Od cerkve v središču vasi še naprej vodi ne preveč zahtevna asfaltna cesta s krajšim vzponom, nato se makadamska pot  prevesi v dolino Gačnika do istoimenske kmetije, kjer je voda oblikovala divjo sotesko in v vratolomnem spustu s številnimi slapovi pada v dolino Trebuščice. V zelo razglednem spustu se mimo značilnih gorskih kmetij vrnemo v Gorenjo Trebušo. Za povratek v Dolenjo Trebušo nas čaka še prijetna vožnja po dolini ob Trebuščici, v katero se stekajo številne grape potokov kot sta Gačnik in Pršjak. Pri slednjem se lahko odločimo za ogled najslikovitejšega slapu v Sopotih. Tisti, ki bi si želeli turo v smeri Tolmina še podaljšati, lahko že v Gorenji Trebuši izberejo cesto za Čepovan z vzponom čez preval Drnulk in nato spustom čez Vrata k železniški postaji pri Mostu na Soči.

Grafikon višinske poti